06 Mart 2025 09:20
2870
Səhiyyə
A- A+
Təbii minerallarla zəngin, orqanizm üçün faydalı...

Təbii minerallarla zəngin, orqanizm üçün faydalı...


Novruz bayramının gəlişi ilə bütün mağaza və bazarların piştaxtalarında quru meyvə və çərəzlərə rast gəlirik. Öz xüsusi şirniyyatları və xonçaları ilə seçilən bayramı bu məhsullarsız təsəvvür etmək mümkün deyil. Lakin təəssüfdoğurucu məqam odur ki, onlar heç də həmişə gigiyena qaydalarına riayət edilərək təqdim edilmir, çox zaman üstüaçıq satılır.

Bəs alıcılar quru meyvə və çərəzləri alarkən nələrə diqqət etməlidirlər? Bu məhsulların təzə və keyfiyyətli olmasını necə müəyyən etmək olar? Ümumiyyətlə, onlar necə və hansı şəraitdə saxlanılmalıdır?

Mövzu ilə bağlı qəzetimizə açıqlama verən qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamovun sözlərinə görə, istehsal texnologiyasının tələblərinə düzgün riayət edilərsə, quru meyvə və çərəzlər sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır: "Tərkibində insan orqanizmi üçün vacib olan vitamin, mineral və zülallarla zəngin bu məhsullar ürək, beyin, sinir sistemi və əzələlərin fəaliyyətinə müsbət təsir edir, qan təzyiqini normallaşdırır. Çərəzlər və quru meyvələr nəmişlikdən uzaq, quru yerdə saxlanılmalı, sənaye müəssisələri və iaşə obyektlərində yerdən ən az 15 santimetr hündür olmaqla mühafizə olunmalıdır. Ev şəraitində isə onlar şüşə qablara yığılmalıdır".

Quru meyvə və çərəzlərin üstüaçıq şəkildə satıldıqda fiziki və mikrobioloji çirklənməyə məruz qaldığını qeyd edən mütəxəssis bunun yolverilməz olduğunu bildirib: "Buna misal kimi toz, həşəratların məhsulla təması, alıcıların məhsula açıq əllə toxunması kimi çirklənmə səbəblərini sadalamaq olar. Bu amilləri nəzərə alıb onların istehlakdan öncə yuyulmasını tövsiyə edirik. Qabıqlı çərəzləri yumağa ehtiyac yoxdur. Amma quru meyvələr və qabıqsız çərəzlər birbaşa yeyildiyi, üzərində toz, mikrob və saxlanma müddətini artırmaq üçün istifadə olunan kimyəvi maddələr olduğu üçün öncədən iliq su ilə yuyulub, kağız dəsmal üzərində qurudulmalıdır".  

Quru meyvələri alarkən bir sıra məqamlara diqqət etməyin vacibliyini vurğulayan Ağa Salamov deyib ki, bu qida məhsulları nə çox bərk, nə də çox yumşaq olmalıdır: "Meyvə qurudulan zaman onun tərkibindəki nəmlilik dərəcəsi 18-25 faizədək azalır. Buna görə də o, elastik, eyni zamanda rahatyeyilən olmalıdır. Məhsulun tərkibində su az olduqda mikroorqanizmlər zəif inkişaf edir və ya inkişafdan qalır ki, bu da quru meyvələrin uzun müddət saxlanılmasına şərait yaradır. Quru meyvə alarkən rənglərinə də diqqət yetirmək lazımdır. Keyfiyyətli quru meyvələrin rəngi mat, parıltısız və təbii olmalıdır. Parlaq və cəlbedici rəng isə onun süni yolla qurudulduğuna və sağlamlıq üçün zərərli olduğuna işarədir. Üstəlik, düzgün texnologiya ilə hazırlanmış quru meyvələrin təbii və spesifik qoxusu olmalıdır. Dadında acılıq və xoşagəlməz qoxusu olan məhsullardan uzaq durmaq lazımdır".

Mütəxəssis onu da bildirib ki, təbii mineral və vitaminlərlə zəngin olan quru meyvə və çərəzlərdən gün ərzində yalnız bir ovuca sığacaq qədər yemək lazımdır: "Məsələn, yağ, zülal, karbohidrat, maqnezium, manqan, sink, fosfor, C, E və B qrup vitaminləri ilə zəngin olan qoz orqanizmin ehtiyacı olan bitki tərkibli Omega - 3 ilə təmin edən yeganə çərəzdir. O, sinir sisteminə müsbət təsir göstərir, xolesterolun və qan şəkərinin stabilləşməsinə kömək edir. Tərkibindəki lif, vitamin, mineral və antioksidantlar bir çox xəstəliyə qarşı qalxan rolunu oynayır. Fındığın tərkibində olan yağların 96 faizi orqanizm üçün faydalı olan doymamış turşular - olein və linolindən, həmçinin zülal, karbohidrat, doymamış yağlar, E və B qrupu vitaminləri, yüksək miqdarda kalium, kalsium və natriumla zəngindir. O, immun sistemini gücləndirir, diabet riskini azaldır, orqanizmi xərçəngdən, hüceyrələri yaşlanmaqdan qoruyur, beyin fəaliyyətini və zehni qabiliyyəti yaxşılaşdırır, əzələləri gücləndirir, toxluq hissini artırır. Badam da lif, doymamış yağ turşuları ilə yanaşı, E və B qrupu vitaminləri, maqnezium, kalsium, fosfor, dəmir, sink, selen və mis kimi minerallarla zəngindir. O, qan təzyiqini tənzimləyir, beynin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qanda şəkərin səviyyəsini tənzimləyir, sümük əriməsini əngəlləyir. Yalnız Novruz süfrələrində görməyə öyrəşdiyimiz iydə və innab da orqanizmin müxtəlif xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırır. Bu məhsullar kalori dəyəri aşağı olduğu üçün xüsusən pəhriz saxlayanlar üçün əlverişli seçimdir".


Ülkər XASPOLADOVA,

"Azərbaycan"

Digər Xəbərlər

QƏZETİN ÇAP VERSİYASI

XƏBƏR LENTİ Bütün xəbərlər

Avropa Parlamentinin növbəti riyakarlığı

18:07
19 Dekabr

Elm və təhsil naziri Ağcabədidə vətəndaşların müraciətlərini dinləyib  

18:06
19 Dekabr

Milli Məclisin növbəti iclasında hansı məsələlər müzakirə ediləcək?  

17:34
19 Dekabr

Putin: Biz də gələn il sülh içində yaşamaq istərdik  

17:33
19 Dekabr

Energetika naziri Pərviz Şahbazov Zərdabda vətəndaşların müraciətlərini dinləyib  

17:31
19 Dekabr

Azərbaycan yanacağını daşıyan qatar Ermənistana çatıb  

17:28
19 Dekabr

17-ci Azərbaycan-Türkiyə Yüksək Səviyyəli Hərbi Dialoq İclası yekunlaşıb  

17:25
19 Dekabr

Baş nazir Əli Əsədov BMMT-nin Baş katibi ilə görüşüb  

17:23
19 Dekabr

Vladimir Putin: Prezident Tramp Ukrayna münaqişəsinə son qoymaq üçün ciddi səylər göstərir  

16:46
19 Dekabr

“Qərbi Azərbaycan folkloru” seriyasından növbəti kitab çapdan çıxıb

16:45
19 Dekabr

Kürdəmirdə özünüməşğulluq proqramı çərçivəsində yaradılan təsərrüfatlara baxış olub

16:44
19 Dekabr

Azərbaycanla İraq arasında dini-mənəvi əlaqələrin inkişafı istiqamətində müzakirələr aparılıb  

16:42
19 Dekabr

Vladimir Putin Aİ-də Rusiya aktivlərinin ələ keçirilməsi cəhdlərini soyğunçuluq adlandırıb  

16:41
19 Dekabr

“Euronews” kanalı Şuşa ilə bağlı reportaj təqdim edib  

16:40
19 Dekabr

QMİ sədri G20 Dinlərarası Forum Assosiasiyasının prezidenti ilə görüşüb  

16:37
19 Dekabr

Vladimir Putin iqtisadi artımın yavaşlamasını düşünülmüş addım adlandırıb  

16:35
19 Dekabr

Misli Premyer Liqası: Qərb derbisini “Turan Tovuz” qazanıb

16:35
19 Dekabr

Əmək və əhalinin sosial müdafiəsi naziri Kürdəmirdə vətəndaşların müraciətlərini dinləyib

16:34
19 Dekabr

BMT ilə DİM-lərin lokallaşdırılması istiqamətində fəaliyyətlərin davam etdirilməsi müzakirə olunub  

16:33
19 Dekabr

Anar Eyvazov: Dezinformasiyaların qarşısının alınması məqsədilə operativ informasiya fəaliyyəti yüksək peşəkarlıqla təmin olunub  

16:30
19 Dekabr

Azərbaycan və Türkiyənin ali təhsil müəssisələri arasında əməkdaşlıq imkanları müzakirə edilib  

16:29
19 Dekabr

ÇOX OXUNANLAR

OXUCU MƏKTUBLARI

NƏŞRLƏRİMİZ

TƏQVİM / ARXİV

BAŞ REDAKTORDAN

Hamımızın Azərbaycan adlı bir Vətəni var! Qoynunda dünyaya göz açdığımız, minbir nemətindən dadıb isti qucağında boya-başa çatdığımız bu əvəzolunmaz diyar azərbaycanlı adını qürur və iftixarla daşıyan hər kəs üçün müqəddəs və ülvidir.
Müzəffər Ali Baş Komandan İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə Azərbaycan Ordusu Vətən müharibəsində zəfər çalaraq erməni işğalçılarını kapitulyasiyaya məcbur etdi, düşməni qovaraq ərazi bütövlüyünə nail oldu.
Bununla da Azərbaycan yeni inkişaf dövrünə qədəm qoydu.
Bu dövrdə dünyada mürəkkəb və ziddiyyətli proseslər davam etməkdədir!
Hələ də dünyada ədalətsizliklər mövcuddur!
Hələ də dünyada ikili standartlar var!
Hələ də dünyada güclülər zəiflərin haqqını tapdalamaq istəyir!
Odur ki, biz daima güclü olmalıyıq.
Güclü olmağın əsas şərti isə bizim birliyimizdir!
Dünyanın harasında yaşamağımızdan, hansı sahədə çalışmağımızdan asılı olmayaraq, əlbir və əlaqəli fəaliyyət göstərməyi bacarmalıyıq.
Azərbaycan naminə, onun dünyada yeri, yüksək nüfuzu uğrunda daim birlikdə mübarizə aparmalıyıq.
Yalnız bu halda anamız Azərbaycanı qoruya, yüksəldə və hamımız üçün qürur mənbəyinə çevirə bilərik.
Ulu yurdumuzun adını daşıyan "Azərbaycan" qəzeti də bu amala xidmət edir.
Əziz azərbaycanlılar! Sizi Azərbaycan naminə, övladlarımızın firavan və xoşbəxt gələcəyi uğrunda əlbir və əlaqəli fəaliyyətə çağırıram!