08 May 2023 18:42
5509
CƏMİYYƏT
A- A+
Evdə suşi hazırlamaq istəyirsiniz? - OXUYUN

Evdə suşi hazırlamaq istəyirsiniz? - OXUYUN

 

Yapon mətbəxinin dominant ləzzəti olan suşi, hazırda marketlərdə qablaşdırılmış şəkildə satılır. İnsanlarımız yüngül və sağlam tərkibli bu loxmaları gündəlik qida siyahısına əlavə ediblər.
  Suşinin tarixi neolit dövrünə qədər gedib çatır. Qədim yapon dilində "mayalanmış, qıcqırdılmış, turş" mənasını verən "nare zushi" sözündən götürülüb. Zaman keçdikcə ustalar tərəfindən təkmilləşdirilərək bugünkü suşi halına salınıb.
Bu gün ən çox istifadə edilən suşi növləri duzlu balıq və mayalanmış düyü qarışığından hazırlanır. Dəniz yosunu, digər dəniz məhsulları, tərəvəz və düyü tərkibli suşilər “maki” adlanır.
Makinin adı içindəki qarışıqlardan və ölçüsündən asılı olaraq dəyişir. Bundan əlavə, rulon və nigiri ən çox yeyilən çeşidlərdir.
Türkiyədə kulinariya məktəblərində türk mətbəxinin dadına uyğun suşi hazırlamaq üçün araşdırmalar aparılıb. Dəniz yosunu yerinə ispanaq, düyü yerinə bulqur, yaxud da Anadolu düyüsü, toyuq və qırmızı ət, və basdırmaya bükülmüş müxtəlif suşi reseptləri sınaqdan keçirilib. Hazırlanan türk üsullu suşilərin dadı alıcılar tərəfindən çox bəyənilib.
Maki suşinin resepti ilə tanış olun:

1 stəkan düyü
1 stəkan su
3 yarpaq dəniz yosunu 
1ədəd avokado
1ədəd kök
1 stəkan düyü sirkəsi
1qab somon konservi
yarım xörək qaşığı şəkər
yarım xörək qaşığı duz
Hazırlanma qaydası:

Əvvəlcə düyünü yarım saat ilıq suda isladın, yaxşıca yuyun və süzün. Düyü sirkəsini, duzu və şəkəri qaynadaraq dərhal ocaqdan götürün. Yuyulmuş düyünün suyu quruyana qədər vam odda bişirin.
 Üzərini kağız salfetlə örtüb buxarı çıxana qədər gözləyin. Sonra isti-isti düyü sirkəsini əlavə edib qarışdırın.
Suşini bükmək üçün istifadə edəcəyimiz sarmanın içinə yosun qoyulur və düyü dolduraraq yayılır. Haşlanmış yerkökü və avokadonu barmaq qalınlığında doğrayaraq yan tərəflərə yerləşdirin. Somon isə tikə-tikə doğranıb, düzülür. Suşini sarıyaraq uclarını alt tərəflərə doğru qatlayın. 10 dəqiqə gözlədikdən sonra barmaq qalınlığında doğrayıb və sous da əlavə edərək qoyursuz süfrəyə. Nuş olsun.


Səbuhi Bayramov,
"Azərbaycan"

Digər Xəbərlər

QƏZETİN ÇAP VERSİYASI

XƏBƏR LENTİ Bütün xəbərlər

Avropa Parlamentinin növbəti riyakarlığı

18:07
19 Dekabr

Elm və təhsil naziri Ağcabədidə vətəndaşların müraciətlərini dinləyib  

18:06
19 Dekabr

Milli Məclisin növbəti iclasında hansı məsələlər müzakirə ediləcək?  

17:34
19 Dekabr

Putin: Biz də gələn il sülh içində yaşamaq istərdik  

17:33
19 Dekabr

Energetika naziri Pərviz Şahbazov Zərdabda vətəndaşların müraciətlərini dinləyib  

17:31
19 Dekabr

Azərbaycan yanacağını daşıyan qatar Ermənistana çatıb  

17:28
19 Dekabr

17-ci Azərbaycan-Türkiyə Yüksək Səviyyəli Hərbi Dialoq İclası yekunlaşıb  

17:25
19 Dekabr

Baş nazir Əli Əsədov BMMT-nin Baş katibi ilə görüşüb  

17:23
19 Dekabr

Vladimir Putin: Prezident Tramp Ukrayna münaqişəsinə son qoymaq üçün ciddi səylər göstərir  

16:46
19 Dekabr

“Qərbi Azərbaycan folkloru” seriyasından növbəti kitab çapdan çıxıb

16:45
19 Dekabr

Kürdəmirdə özünüməşğulluq proqramı çərçivəsində yaradılan təsərrüfatlara baxış olub

16:44
19 Dekabr

Azərbaycanla İraq arasında dini-mənəvi əlaqələrin inkişafı istiqamətində müzakirələr aparılıb  

16:42
19 Dekabr

Vladimir Putin Aİ-də Rusiya aktivlərinin ələ keçirilməsi cəhdlərini soyğunçuluq adlandırıb  

16:41
19 Dekabr

“Euronews” kanalı Şuşa ilə bağlı reportaj təqdim edib  

16:40
19 Dekabr

QMİ sədri G20 Dinlərarası Forum Assosiasiyasının prezidenti ilə görüşüb  

16:37
19 Dekabr

Vladimir Putin iqtisadi artımın yavaşlamasını düşünülmüş addım adlandırıb  

16:35
19 Dekabr

Misli Premyer Liqası: Qərb derbisini “Turan Tovuz” qazanıb

16:35
19 Dekabr

Əmək və əhalinin sosial müdafiəsi naziri Kürdəmirdə vətəndaşların müraciətlərini dinləyib

16:34
19 Dekabr

BMT ilə DİM-lərin lokallaşdırılması istiqamətində fəaliyyətlərin davam etdirilməsi müzakirə olunub  

16:33
19 Dekabr

Anar Eyvazov: Dezinformasiyaların qarşısının alınması məqsədilə operativ informasiya fəaliyyəti yüksək peşəkarlıqla təmin olunub  

16:30
19 Dekabr

Azərbaycan və Türkiyənin ali təhsil müəssisələri arasında əməkdaşlıq imkanları müzakirə edilib  

16:29
19 Dekabr

ÇOX OXUNANLAR

OXUCU MƏKTUBLARI

NƏŞRLƏRİMİZ

TƏQVİM / ARXİV

BAŞ REDAKTORDAN

Hamımızın Azərbaycan adlı bir Vətəni var! Qoynunda dünyaya göz açdığımız, minbir nemətindən dadıb isti qucağında boya-başa çatdığımız bu əvəzolunmaz diyar azərbaycanlı adını qürur və iftixarla daşıyan hər kəs üçün müqəddəs və ülvidir.
Müzəffər Ali Baş Komandan İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə Azərbaycan Ordusu Vətən müharibəsində zəfər çalaraq erməni işğalçılarını kapitulyasiyaya məcbur etdi, düşməni qovaraq ərazi bütövlüyünə nail oldu.
Bununla da Azərbaycan yeni inkişaf dövrünə qədəm qoydu.
Bu dövrdə dünyada mürəkkəb və ziddiyyətli proseslər davam etməkdədir!
Hələ də dünyada ədalətsizliklər mövcuddur!
Hələ də dünyada ikili standartlar var!
Hələ də dünyada güclülər zəiflərin haqqını tapdalamaq istəyir!
Odur ki, biz daima güclü olmalıyıq.
Güclü olmağın əsas şərti isə bizim birliyimizdir!
Dünyanın harasında yaşamağımızdan, hansı sahədə çalışmağımızdan asılı olmayaraq, əlbir və əlaqəli fəaliyyət göstərməyi bacarmalıyıq.
Azərbaycan naminə, onun dünyada yeri, yüksək nüfuzu uğrunda daim birlikdə mübarizə aparmalıyıq.
Yalnız bu halda anamız Azərbaycanı qoruya, yüksəldə və hamımız üçün qürur mənbəyinə çevirə bilərik.
Ulu yurdumuzun adını daşıyan "Azərbaycan" qəzeti də bu amala xidmət edir.
Əziz azərbaycanlılar! Sizi Azərbaycan naminə, övladlarımızın firavan və xoşbəxt gələcəyi uğrunda əlbir və əlaqəli fəaliyyətə çağırıram!