08 May 2023 18:42
5497
CƏMİYYƏT
A- A+
Evdə suşi hazırlamaq istəyirsiniz? - OXUYUN

Evdə suşi hazırlamaq istəyirsiniz? - OXUYUN

 

Yapon mətbəxinin dominant ləzzəti olan suşi, hazırda marketlərdə qablaşdırılmış şəkildə satılır. İnsanlarımız yüngül və sağlam tərkibli bu loxmaları gündəlik qida siyahısına əlavə ediblər.
  Suşinin tarixi neolit dövrünə qədər gedib çatır. Qədim yapon dilində "mayalanmış, qıcqırdılmış, turş" mənasını verən "nare zushi" sözündən götürülüb. Zaman keçdikcə ustalar tərəfindən təkmilləşdirilərək bugünkü suşi halına salınıb.
Bu gün ən çox istifadə edilən suşi növləri duzlu balıq və mayalanmış düyü qarışığından hazırlanır. Dəniz yosunu, digər dəniz məhsulları, tərəvəz və düyü tərkibli suşilər “maki” adlanır.
Makinin adı içindəki qarışıqlardan və ölçüsündən asılı olaraq dəyişir. Bundan əlavə, rulon və nigiri ən çox yeyilən çeşidlərdir.
Türkiyədə kulinariya məktəblərində türk mətbəxinin dadına uyğun suşi hazırlamaq üçün araşdırmalar aparılıb. Dəniz yosunu yerinə ispanaq, düyü yerinə bulqur, yaxud da Anadolu düyüsü, toyuq və qırmızı ət, və basdırmaya bükülmüş müxtəlif suşi reseptləri sınaqdan keçirilib. Hazırlanan türk üsullu suşilərin dadı alıcılar tərəfindən çox bəyənilib.
Maki suşinin resepti ilə tanış olun:

1 stəkan düyü
1 stəkan su
3 yarpaq dəniz yosunu 
1ədəd avokado
1ədəd kök
1 stəkan düyü sirkəsi
1qab somon konservi
yarım xörək qaşığı şəkər
yarım xörək qaşığı duz
Hazırlanma qaydası:

Əvvəlcə düyünü yarım saat ilıq suda isladın, yaxşıca yuyun və süzün. Düyü sirkəsini, duzu və şəkəri qaynadaraq dərhal ocaqdan götürün. Yuyulmuş düyünün suyu quruyana qədər vam odda bişirin.
 Üzərini kağız salfetlə örtüb buxarı çıxana qədər gözləyin. Sonra isti-isti düyü sirkəsini əlavə edib qarışdırın.
Suşini bükmək üçün istifadə edəcəyimiz sarmanın içinə yosun qoyulur və düyü dolduraraq yayılır. Haşlanmış yerkökü və avokadonu barmaq qalınlığında doğrayaraq yan tərəflərə yerləşdirin. Somon isə tikə-tikə doğranıb, düzülür. Suşini sarıyaraq uclarını alt tərəflərə doğru qatlayın. 10 dəqiqə gözlədikdən sonra barmaq qalınlığında doğrayıb və sous da əlavə edərək qoyursuz süfrəyə. Nuş olsun.


Səbuhi Bayramov,
"Azərbaycan"

Digər Xəbərlər

QƏZETİN ÇAP VERSİYASI

XƏBƏR LENTİ Bütün xəbərlər

Xarici dövlətlərlə Azərbaycanın iqtisadi əlaqələrində xidmətlərin həcmi 14 milyard dollar təşkil edib  

16:16
15 Dekabr

Avropa İttifaqı Ukraynanın yenidən qurulması xərclərini təkbaşına ödəyə bilməyəcək  

16:15
15 Dekabr

Qlobal geosiyasi mübarizə sona çatmayınca neftin qiyməti qeyri-sabit qalacaq  

16:12
15 Dekabr

Prezident İlham Əliyev Azərbaycan və Maldiv arasında viza tələbinin qarşılıqlı ləğv edilməsi haqqında Sazişi təsdiqləyib

16:11
15 Dekabr

Dövlət maliyyəsinin idarə olunması, rəqəmsal islahatlar və növbəti dövr üçün qarşıda duran vəzifələr müzakirə olunub  

16:06
15 Dekabr

Azərbaycanla Moldova arasında məxfi məlumatın mübadiləsi və mühafizəsi haqqında Saziş təsdiq edilib  

16:03
15 Dekabr

Azərbaycanın və Qazaxıstanın Daxili İşlər nazirlikləri əməkdaşlıq edəcəklər  

15:39
15 Dekabr

Azərbaycan ilə Əlcəzair arasında əməkdaşlıq üzrə Birgə Komissiyanın yaradılması haqqında Saziş təsdiqlənib - FƏRMAN  

15:29
15 Dekabr

Azərbaycan və Bəhreyn arasında diplomatik pasport sahibləri üçün viza rejimi ləğv edilib QANUN  

15:01
15 Dekabr

Böyük Britaniyada kripto sənayesi üçün hüquqi çərçivə formalaşdırılır  

14:58
15 Dekabr

Sidneydə silahlı hücum törədən ata və oğulun kimliyi açıqlanıb  

14:28
15 Dekabr

Bakı Yeni ilə belə hazırlaşır  

14:13
15 Dekabr

Dağlıq ərazilərdə qar yağacaq, yollar buz bağlayacaq – XƏBƏRDARLIQ

14:05
15 Dekabr

Qış fəslinin Azərbaycana daxil olma vaxtı açıqlanıb  

13:54
15 Dekabr

Azərbaycan nümayəndə heyəti Bəhreyndə keçirilən festivalda uğurlu çıxış edib  

13:52
15 Dekabr

Horovlu kəndində 22 ailəyə evlərinin açarları təqdim olunub - YENİLƏNİB  

13:51
15 Dekabr

Vahid Cümşüd oğlu Axundov  

13:46
15 Dekabr

Ötən həftə 60 mina və 683 partlamamış hərbi sursat zərərsizləşdirilib  

13:41
15 Dekabr

Şamaxı–Piriqulu–Dəmirçi avtomobil yolu buz bağlayıb  

13:40
15 Dekabr

Sidneydəki hücumdan sonra Nyu-Yorkda təhlükəsizlik tədbirləri gücləndirilib  

13:35
15 Dekabr

Doqquz ayda əmtəə ixracı və idxalı açıqlanıb  

13:33
15 Dekabr

ÇOX OXUNANLAR

OXUCU MƏKTUBLARI

NƏŞRLƏRİMİZ

TƏQVİM / ARXİV

BAŞ REDAKTORDAN

Hamımızın Azərbaycan adlı bir Vətəni var! Qoynunda dünyaya göz açdığımız, minbir nemətindən dadıb isti qucağında boya-başa çatdığımız bu əvəzolunmaz diyar azərbaycanlı adını qürur və iftixarla daşıyan hər kəs üçün müqəddəs və ülvidir.
Müzəffər Ali Baş Komandan İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə Azərbaycan Ordusu Vətən müharibəsində zəfər çalaraq erməni işğalçılarını kapitulyasiyaya məcbur etdi, düşməni qovaraq ərazi bütövlüyünə nail oldu.
Bununla da Azərbaycan yeni inkişaf dövrünə qədəm qoydu.
Bu dövrdə dünyada mürəkkəb və ziddiyyətli proseslər davam etməkdədir!
Hələ də dünyada ədalətsizliklər mövcuddur!
Hələ də dünyada ikili standartlar var!
Hələ də dünyada güclülər zəiflərin haqqını tapdalamaq istəyir!
Odur ki, biz daima güclü olmalıyıq.
Güclü olmağın əsas şərti isə bizim birliyimizdir!
Dünyanın harasında yaşamağımızdan, hansı sahədə çalışmağımızdan asılı olmayaraq, əlbir və əlaqəli fəaliyyət göstərməyi bacarmalıyıq.
Azərbaycan naminə, onun dünyada yeri, yüksək nüfuzu uğrunda daim birlikdə mübarizə aparmalıyıq.
Yalnız bu halda anamız Azərbaycanı qoruya, yüksəldə və hamımız üçün qürur mənbəyinə çevirə bilərik.
Ulu yurdumuzun adını daşıyan "Azərbaycan" qəzeti də bu amala xidmət edir.
Əziz azərbaycanlılar! Sizi Azərbaycan naminə, övladlarımızın firavan və xoşbəxt gələcəyi uğrunda əlbir və əlaqəli fəaliyyətə çağırıram!