Kartof suyu
içmək xalq təbabətində geniş yayılmış üsullardan biridir. Qastrit, mədə və ürək
xəstəliyi kimi müxtəlif xəstəliklərə fayda verir. Orqanizmin hər bölgəsində qan
dövranının yaxşılaşmasına yardım edir.
Kartof suyu
turşu, mineral, ferment tərkiblidir. Xüsusilə səhər acqarına içildikdə həzm sisteminin
sağlam işləməsinə, qəbizlik, ishal, köp, mədə qıcqırması və həzmsizlik kimi problemlərə
qarşı müalicəvi təsir göstərir. Eyni zamanda reflüks xəstəliyinə də faydalı olduğu
deyilir.
Kartof suyu
tərkibinə görə bağırsaq xərçənginə qarşı mühüm rol oynayır. Fol turşusu və dəmir
baxımından zəngin olduğu üçün qırmızı qan hüceyrələrinin hazırlanmasında əhəmiyyətlidir.
Yəni qanazlığı və anemiya riskini azaldır.
Kartof suyunun
tərkibindəki asit mədənin PH səviyyəsini tənzimlədiyindən mədədəki turşuluğun artmasını
azaldır. Mədə turşuluğu ilə yanaşı mədə sancısı çəkənlərə də kartof suyu içmək tövsiyə
edilir. Bununla mədə xərçəngi, qastrit, kolit kimi mədə problemlərinin də yaranma
riski azalmış olur.
Bundan başqa,
kartof suyunun tərkibindəki zəngin üzvi birləşmələr revmatizm, oynaq problemlərinə
də yardım edir. Yaxşı bir potasium qaynağı olduğundan yüksək təzyiqli insanlarda
müsbət nəticələrə səbəb olur. Yetərli potasium qəbulu həm də ürək xəstəlikləri riskinin
azalmasına yardım edir.
Kartof suyu
təmizləyici keyfiyyətə də malikdir. Bu özəlliyi ilə qaraciyər və öd kisəsində problemi
olanlar üçün təbii dərman sayılır. Buna görə səhərlər acqarına 150 qrama qədər kartof
suyu içmək məsləhətdir. Daşların təmizlənməsinə yardımçı olmaqla yanaşı, həm də
daş yaranması riskini də azaldır.
Kartofun dəri
üzərindəki effektini hər kəs bilir. Gözaltı qaralar, yaralar və şişkinliklərə qarşı
kartof suyu həmişə bir həll yolu kimi görülüb. Eqzema, dəri ləkələri, quru və qaşıntılı
dəri üçün kartof suyunun möcüzəvi təsiri var. Kartof suyu həm də saç köklərini bəsləyir,
insanı daha gur və sağlam saçlara qovuşdurur. Bunun üçün kartof suyunu yumurta ağı
və balla qarışdırıb, saçlara sürtün və yarım saat sonra saçlarınızı şampunla yuyun.
Kartof suyunun
dadını xoşlamayanlar içinə limon və ya bal qarışdırıb içə bilərlər. Balla qarışdırıb
içmək qida zəhərlənməsinə qarşı da effektlidir.
İstifadə qaydası:
Kartofu
soyub doğrayın, yuyun və şirəçəkən maşından keçirin. İki həftə səhər və axşam acqarına,
yeməkdən yarım saat əvvəl 150 qr için. Sonra iki həftə ara verin və yenə iki həftə
davam edin. Faydasını özünüz hiss edəcəksiniz.