30 Sentyabr 2025 09:30
11111
Səhiyyə
A- A+
Payız menyusu: immuniteti gücləndirən qidalar

Payız menyusu: immuniteti gücləndirən qidalar


Payız ilin ən rəngarəng, eyni zamanda insan sağlamlığı üçün diqqət tələb edən mövsümüdür. Havaların soyuması, günəş işığının azalması, təbiətin yavaş-yavaş yuxuya getməsi insan orqanizminə də təsirsiz ötüşmür. Fəsil dəyişikliyi ilə immunitet zəifləyir, bədənin müqaviməti azalır, yorğunluq, yuxusuzluq, vitamin çatışmazlığı, mövsümi xəstəliklər, xüsusilə soyuqdəymə və qrip riski artır.

Payızda düzgün qidalanma təkcə sağlamlıq üçün deyil, həm də enerjili qalmaq üçün əsas şərtdir. Bunun üçün gündəlik qida rasionunda vitamin və minerallarla zəngin məhsullar üstünlük təşkil etməlidir. 

Mövzu ilə bağlı qəzetimizə açıqlama verən qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamovun sözlərinə görə, istehlak etdiyimiz ərzaqların təbii və mövsümə uyğun olmasına diqqət etməliyik: "Mövsümündə yeyilən meyvə və tərəvəzlərin qida dəyəri də yüksəkdir. Onlarda orqanizmə lazım olan maqnezium, kalium, kalsium, dəmir, A, B12, B6, C, E vitaminləri, fol turşusu, lif və antioksidantlar mövcuddur. Xüsusilə payız aylarında alma, armud, üzüm, nar, limon, portağal, brokkoli, gül kələmi, çuğundur, zəncəfil, balqabaq və sair məhsullar istehlak etməkdə fayda var. Bu qidalar mədə-bağırsaq fəaliyyətini tənzimləyir, uzunmüddətli toxluq hissi yaradır. Limon, naringi, portağal və kivi kimi C vitamini ilə zəngin meyvələrin yeyilməsinə üstünlük verilməlidir. A vitamini ilə bol olan balqabaq, kök, şirin bibər, ispanaq, cəfəri isə hən də göz sağlamlığını və dəriyə parıltını təmin edir. Payızda günəş işığı azaldığı üçün D vitamini çatışmazlığı yaranır. Balıq, yumurta sarısı, süd məhsulları bu ehtiyacı qarşılamağa kömək edir".

Gündəlik qida rasionuna sağlam zülallar da daxil edilməlidir. Mütəxəssis bildirib ki, sağlam zülalı adətən balıq, ət, toyuq, yumurta və süd məhsullarından əldə etmək mümkündür. Bu məhsullar həftəlik rasiona uyğun istehlak edilməlidir. Məsələn, 70 kq çəkisi olan bir insan həftədə iki dəfə olmaqla gündəlik 200 qr ətlə kifayətlənməlidir. Həftənin digər günləri isə toyuq və balıq növbələşdirilməlidir. Soyuq aylar balıq istehlakı üçün münasib vaxt hesab edilsə də, əslində, balıq yeməyin mövsümü olmur. Əsas məqam balığın yaxşı olub, müvafiq standartlara cavab verməsidir. Balığı ya diri, ya da buzun içində almaq lazımdır. Onun pulları tökülməməli, gözü bulanıq, qarnı şişmiş olmamalıdır. Əks halda qida zəhərlənməsi ola bilər. Heyvan mənşəli zülallar ilə yanaşı, lobya, mərci, noxud kimi bitki mənşəli zülallar da qəbul edilməlidir.

"Soyuq havada insanlar çox zaman su içməyi unudurlar. Halbuki orqanizmin susuz qalması yorğunluq və halsızlığa səbəb olur. İmmun sistemini gücləndirmək üçün nar, alma, çuğundur, kök şirələri içilməlidir. Onların qarışımı da faydalıdır. Qara çay əvəzinə isə bitki çaylarına - cökə çiçəyi, itburnu, nanə, zəncəfil və limonlu qarışımlara üstünlük vermək sağlamlıq üçün daha faydalıdır. Yarım litr isti suya 1 çay qaşığı bal, yarım dəstə təzə nanə, iki dilim limon əlavə edib içmək isə həm immuniteti gücləndirəcək, həm də xəstələnmisinizsə, orqanizmin sürətli bərpasına kömək edəcək. Zəncəfil, bal və limonla hazırlanan içkilər də eyni dərəcədə effektlidir. Sarımsaq da soyuqdəyməyə qarşı güclü antioksidantdır. Tərkibindəki aliun və allicin adlı maddələr virusları məhv etmək qabiliyyətinə malikdir. Lakin bunun üçün sarımsağı çiy halda yemək lazımdır. Soğan da sarımsaq kimi virus əleyhinə olan tərəvəzdir və onu da çiy halda yemək məsləhətdir. Antioksidantlarla zəngin olan sarıkök, zəfəran, darçın kimi ədviyyatlar immun sistemini gücləndirir. Gün ərzində bu ədviyyatlardan bir çay qaşığı istifadə etmək tövsiyə olunur. Sulu yeməklər soyuqdəymənin dərmanıdır. Belə ki, şorbalar boğaz yolunda olan mikrobların inkişaf etməsinin qarşısını ala bilir. Kənd toyuğu şorbası isə əvəzolunmazdır", - deyə Ağa Salamov qeyd edib.

Payızda enerji ehtiyacının artması insanı şirin qidalara daha çox meyilli edir. Mütəxəssis hazır şəkərli məhsulların əvəzinə quru meyvələrə və təbii balla hazırlanan şirniyyatlara üstünlük verməyi tövsiyə edir. Digər mövsümlərdə olduğu kimi, qışda da mövsümə uyğun olmayan meyvə və tərəvəzlərlə birlikdə, emal olunmuş və az qida dəyərinə malik məhsullardan uzaq durmaq vacibdir. Kolbasa, sosiska, konservləşdirilmiş məhsullar, çipslər, qazlı içkilər və GMO tərkibli qidalar immun sistemini zəiflədir. Şəkər və trans yağlarla zəngin qidalar da bədənə zərər verir, xəstəliklərə qarşı müqaviməti azaldır.

Payızda qida rasionu düzgün planlaşdırıldıqda orqanizm mövsümi xəstəliklərə qarşı daha davamlı olur, insan özünü enerjili, gümrah və sağlam hiss edir. Yəni  süfrəmizə yalnız ləzzət deyil, həm də sağlamlığımızı qoruyan məhsullar daxil edilməlidir.


Ülkər XASPOLADOVA,

"Azərbaycan"

Digər Xəbərlər

QƏZETİN ÇAP VERSİYASI

XƏBƏR LENTİ Bütün xəbərlər

Leyla Əliyeva və Arzu Əliyeva Dəkkədə uşaq evini ziyarət ediblər  

17:15
07 Dekabr

XIII Qlobal Bakı Forumuna hazırlıq məqsədilə Çində toplantı keçirilib  

17:12
07 Dekabr

Premyer Liqa: “Şamaxı” səfərdə qalib gəlib  

16:26
07 Dekabr

AFFA rəhbərliyi cənub bölgəsində futbol infrastrukturunun vəziyyəti ilə tanış olub  

16:10
07 Dekabr

HƏMAS tərksilah olmaq üçün şərtini açıqlayıb  

15:48
07 Dekabr

Türkiyəli professor: Ermənistan Konstitusiyasının dəyişdirilməsi sülhün davamlı olması üçün zəruri şərtdir  

14:08
07 Dekabr

Sabah Azərbaycanın rayonlarında havanın arabir yağıntılı olacağı gözlənilir  

14:05
07 Dekabr

Prezident İlham Əliyev Qırğızıstan nümayəndə heyətini qəbul edib 

13:50
07 Dekabr

Leyla Əliyeva və Arzu Əliyeva Dəkkədə Banqladeşin müvəqqəti hökumətinin Baş müşaviri ilə görüşüblər  

13:16
07 Dekabr

Ukrayna ordusu Dnepropetrovsk vilayətinin kəndini azad edib  

11:47
07 Dekabr

Qırğızıstan nümayəndə heyəti Ulu Öndər Heydər Əliyevin məzarını ziyarət edib  

11:33
07 Dekabr

Cüdo üzrə Azərbaycan çempionatında fərdi mübarizəyə yekun vurulub 

23:11
06 Dekabr

Zelenski: Amerika ilə növbəti addımlar və müzakirə formatları barədə razılığa gəlmişik  

22:41
06 Dekabr

Qərbi Azərbaycan İcmasının təşkilatçılığı ilə keçirilən beynəlxalq konfrans çərçivəsində ikitərəfli görüşlər davam edir  

21:35
06 Dekabr

Timişoarada Azərbaycan Rumıniya münasibətləri barədə müzakirə aparılıb  

20:20
06 Dekabr

Almaniya Kansleri İordaniya və İsrailə səfər edib  

19:51
06 Dekabr

Misli Premyer Liqasında XIV tura start verilib  

19:21
06 Dekabr

Cənubi Afrikada bir otelə basqın nəticəsində 11 nəfər qətlə yetirilib  

17:53
06 Dekabr

Prezident İlham Əliyev Birləşmiş Ərəb Əmirliklərinin bir sıra şirkətlərinin rəhbərlərini qəbul edib YENİLƏNİB  

17:48
06 Dekabr

 Xalq artisti Qədir Rüstəmovun anadan olmasının 90 illiyi qeyd edilib

17:41
06 Dekabr

Qadınlar və kişilər arasında cüdo üzrə Azərbaycan çempionatının açılış mərasimi olub

16:59
06 Dekabr

ÇOX OXUNANLAR

OXUCU MƏKTUBLARI

NƏŞRLƏRİMİZ

TƏQVİM / ARXİV

BAŞ REDAKTORDAN

Hamımızın Azərbaycan adlı bir Vətəni var! Qoynunda dünyaya göz açdığımız, minbir nemətindən dadıb isti qucağında boya-başa çatdığımız bu əvəzolunmaz diyar azərbaycanlı adını qürur və iftixarla daşıyan hər kəs üçün müqəddəs və ülvidir.
Müzəffər Ali Baş Komandan İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə Azərbaycan Ordusu Vətən müharibəsində zəfər çalaraq erməni işğalçılarını kapitulyasiyaya məcbur etdi, düşməni qovaraq ərazi bütövlüyünə nail oldu.
Bununla da Azərbaycan yeni inkişaf dövrünə qədəm qoydu.
Bu dövrdə dünyada mürəkkəb və ziddiyyətli proseslər davam etməkdədir!
Hələ də dünyada ədalətsizliklər mövcuddur!
Hələ də dünyada ikili standartlar var!
Hələ də dünyada güclülər zəiflərin haqqını tapdalamaq istəyir!
Odur ki, biz daima güclü olmalıyıq.
Güclü olmağın əsas şərti isə bizim birliyimizdir!
Dünyanın harasında yaşamağımızdan, hansı sahədə çalışmağımızdan asılı olmayaraq, əlbir və əlaqəli fəaliyyət göstərməyi bacarmalıyıq.
Azərbaycan naminə, onun dünyada yeri, yüksək nüfuzu uğrunda daim birlikdə mübarizə aparmalıyıq.
Yalnız bu halda anamız Azərbaycanı qoruya, yüksəldə və hamımız üçün qürur mənbəyinə çevirə bilərik.
Ulu yurdumuzun adını daşıyan "Azərbaycan" qəzeti də bu amala xidmət edir.
Əziz azərbaycanlılar! Sizi Azərbaycan naminə, övladlarımızın firavan və xoşbəxt gələcəyi uğrunda əlbir və əlaqəli fəaliyyətə çağırıram!