Alternative content

21:03 23 Sentyabr 2018
ONLINE XƏBƏR LENTİ
FOTOXRONİKA
PAYIZ
BAŞ REDAKTORDAN

Hamımızın Azərbaycan adlı bir vətəni var! Qoynunda dünyaya göz açdığımız, minbir nemətindən dadıb isti qucağında boya-başa çatdığımız bu əvəzolunmaz diyar azərbaycanlı adını qürur və iftixarla daşıyan hər kəs üçün müqəddəs və ülvidir. Müstəqilliyin çətin yolları ilə kövrək addımlarını atan anamız Azərbaycan övlad məhəbbətinə və köməyinə daim ehtiyac duyur. Onun Qarabağ adlı yarasını sağaltmaq, bütövlüyünü bərpa etmək üçün hamımız əl-ələ verməliyik!
Ulu yurdumuzun adını daşıyan "Azərbaycan" qəzeti də bu amala xidmət edir.
Əziz azərbaycanlılar! Sizi Azərbaycan naminə, övladlarımızın firavan və xoşbəxt gələcəyi uğrunda əlbir və əlaqəli fəaliyyətə çağırıram!

Azərbaycan Qəzeti Rəsmi Dövlət Qəzeti, Baş redaktor Bəxtiyar SADIQOV İsveç alimləri balığın uşaq orqanizminə təsirini tədqiq ediblər
İsveç alimləri balığın uşaq orqanizminə təsirini tədqiq ediblər
ANA SƏHİFƏ / Səhiyyə
11:02 27.02.2018

Uşaq yaşlarında ayda heç olmazsa bir dəfə balıq yemək gələcəkdə təhlükəli xəstəliklərin çoxunun inkişaf riskini azaldır.

AZƏRTAC xəbər verir ki, İsveçin Höteborq Universitetinin alimlərinin apardıqları tədqiqatın nəticələri bu faktı təsdiq edib.

İsveçli diyetoloqlar uşaq yaşlarında yeyilən balıq və balıq məhsullarının potensial faydasını üzə çıxarıblar. Məlum olub ki, böyüməkdə olan orqanizmin rasionuna daxil olan balıq ot qızdırmasının (pollinoz) inkişaf riskini xeyli azaldır.

Tədqiqatçılar bir yaşınadək olan uşaqların qidalanması və həyat tərzi ilə bağlı 4 min valideyn arasında sorğu aparıblar, uşaqlar bir az böyüyəndən sonra onların sağlamlıq durumunu yoxlayıblar. Onlar belə qənaətə gəliblər ki, ayda heç olmazsa bir dəfə balıq yeyən uşaqlar 12 yaşına çatanda allergiyanın inkişaf riskinə təqribən 30 faiz az məruz qalırlar. Balıq məhsulları sonralar astma və ekzemanın inkişaf riskini də azaldır.

Tədqiqatçıların sözlərinə görə, balığın faydalı xüsusiyyətləri tərkibində antihistamin xassələrə malik omeqa-3 yağ turşusunun miqdarının yüksək olması ilə bağlıdır. Alimlər bildirirlər ki, hazırda rasionumuzda belə xüsusiyyətləri olmayan omeqa-6 yağ turşusu daha çoxdur. Balığın tərkibində isə omeqa-3 ilə bərabər, çoxlu faydalı maddələr, məsələn, vitamin D, müdafiə funksiyalarına malik külli miqdarda zülal var.