Alternative content

AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASI MİLLİ MƏCLİSİNİN ORQANI

Alkoqol xərçəng riskini yüksəldir

12 Noyabr 2017
 

ABŞ-da fəaliyyət göstərən  Klinik  Onkologiya Cəmiyyəti - ASCO  alkoqolun xərçəng riskini artırdığını bəyan edib. Bəyanat  bir neçə gün öncə “Kliniki  onkologiya” jurnalında dərc olunub. 

1964-cü ildən fəaliyyət göstərən ASCO   onkologiya üzrə ixtisaslaşmış  həkim və mütəxəssislərin  aparıcı  peşəkar təşkilatıdır.  Beynəlxalq nüfuzu böyükdür.  Cəmiyyətə 150 ölkədən  40 mindən çox  mütəxəssis daxildir.  Təşkilat  onkologiya sahəsində  akademik araşdırma və  tədqiqatlar, sosial layihələr həyata keçirir. Bu işlə məşğul olan kənar qrupları da maliyyələşdirir.  Son bəyanat da  akademik araşdırma nəticəsində formalaşıb.

Onkoloqların tədqiqatı və  müşahidələri əsasında bəlli olub ki, alkoqollu içkilər - hətta ən  zəifləri, az miqdarda belə,  xərçəngin yaranmasına və inkişafına təkan verən əsas  amillərdəndir.  Mütəxəssislər xərçənglə alkoqolun  birbaşa əlaqəli olduğu qənaətinə  gəldiklərini  söyləyirlər. Onlar bunu sübut edən dəlillər əldə etdiklərini bildiriblər.  Bur sıra yeni peyda olmuş xərçəng növlərinin  yaranmasının da  alkoqolla birbaşa  əlaqəli olduğunu mütəxəssislər təsbit ediblər. Üstəlik aydınlaşıb  ki, siqaret çəkən şəxslər risk qrupuna daxil olsalar da, onların alkoqol qəbul etmələri  xərçəngin yaranma  ehtimalını  qat-qat yüksəldir. 

Gün ərzində cəmi 13 qram spirt qəbul edən şəxslərdə  xərçəng riski 17 faizə qədər artır. 100 qram isə  qaraciyərin sirrozu ehtimalını 2, qida borusunun xərçəngi riskini 5 dəfə artırır.  Hətta pivə  çox içildikdə bağırsaq xərçəngi yaradır.

Ümumiyyətlə, cüzi miqdarda  belə spirtli içki qəbul edən insanlarda bir neçə onkologiya növünün, o cümlədən döş, boğaz, qida borusu, qaraciyər xərçənginin yaranmasının  əsas səbəblərindən birinin alkoqol olduğu dəqiqləşdirilib.

Mütəxəssislər bir maraqlı faktı da akademik araşdırma yolu ilə aşkar ediblər:  məlum olub ki, alkoqoldan imtina  xərçəng riskini qısa müddətdə  normal  səviyyəyə  endirir. 

Cəmiyyətin bəyanatında akademik elmi tədqiqatların, o cümlədən sosial sorğuların nəticələri yer alıb.  Sorğu nəticələri də ürəkaçan deyil:  dünya üzrə insanların böyük əksəriyyəti  alkoqollu içkilərin xərçəng ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə artırdığından  xəbərsizdir. Halbuki alkoqolun belə bir təsirə malik olduğu  2010-cu ildən bəri müxtəlif elmi-tədqiqat araşdırmaları zamanı  üzə çıxarılıb və  bu haqda dünya ictimaiyyətinə məlumat verilib.

 

Elxan QƏNBƏRLİ,

“Azərbaycan”